piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka warstwowa z karkówką

Już jakiś czas temu obiecywałam przepis na sałatkę z karkówką z tego przepisu.
Czas leciał, a ja jakoś nie znalazłam chwili, żeby go wrzucić.
Muszę przyznać, że ten rok zapowiada się w moim życiu jako wyjątkowo szczęśliwy i wyjątkowo intensywny :) Mogę nie wchodzić tu za często, ale na pewno będę dalej prowadzić bloga :)
A teraz obiecany przepis. Jest to jedna z niewielu sałatek (poza oczywiście sałatka), która smakuje mojemu T. Może ze względu na dodatek mięsa, może z innych powodów, nie wiem. W każdym razie o ile zazwyczaj patrzy podejrzliwie, gdy przygotowuje sałatki i mam wrażenie, że próbuje ich tylko z grzeczności, o tyle tą się zajada i jeszcze na koniec potrafi powiedzieć "dobra była" :)


W szklanej misce układamy warstwowo:
- karkówkę przyrządzoną według przepisu Karkówka w cebuli
- karkówkę polewamy ostrym ketchupem
- ogórki konserwowe z cebula pokrojone w kostkę
- puszkę groszku konserwowego i puszkę kukurydzy
- Zalewamy to majonezem wymieszanym z woda z ogórków
- posypujemy szatkowana kapusta pekińską lub startym żółtym serem


Smacznego :)

niedziela, 4 stycznia 2015

Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa

Od lat nie jadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się na jakąś dobrą kiełbasę (dobra oznacza dla mnie, że zawiera minimum 120 g mięsa na 100 g produktu), ale zazwyczaj jeśli już mam ochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.
Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. 
Mięso praktycznie robi się samo.


Składniki:
dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)
ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)
lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!)
rękaw do pieczenia

Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami.
Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.
Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet całą noc - będzie wtedy bardziej aromatyczne.


Smacznego :)

sobota, 3 stycznia 2015

Karkówka marynowana w cebuli

Chyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :)
Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze, ja teraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie?
Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)


Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
majeranek
2 cebule
olej
mąka
kilka ziaren jałowca (opcjonalnie)

Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodajemy cebulę i gotujemy do miękkości.
Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę.
Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.
Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.
Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.

Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.


Smacznego :)

piątek, 2 stycznia 2015

Zupa grzybowa, wegetariańska

Przepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)
W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.
Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)


Składniki:
1 cebula
50 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
2 listki laurowe
sól
pieprz
mała śmietana 18%
1,5 l wody

Grzyby moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedzamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów.
Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.


Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...