Przepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)
W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.
Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)
Składniki:
1 cebula
50 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
2 listki laurowe
sól
pieprz
mała śmietana 18%
1,5 l wody
Grzyby moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedzamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów.
Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Smacznego :)
Smacznego :)
Przecież ta zupa nie jest weganska bo ma śmietanę
OdpowiedzUsuńOczywiście masz rację :) Widocznie miałam wpisać wegetariańska i się pomyliłam. Dziękuję za zauważenie błędu, już poprawiam :)
Usuń