Któregoś razu robiąc nam zapiekanki mój T. postanowił swoje urozmaicić mięsem, dla mnie pozostawiając bezmięsne.
Potem zaprosiliśmy znajomych i na kolację zdecydowaliśmy się zrobić własnie zapiekanki w obu wersjach - do wyboru.
Potem zaprosiliśmy znajomych i na kolację zdecydowaliśmy się zrobić własnie zapiekanki w obu wersjach - do wyboru.
Okazało się, że wszyscy panowie wybrali te z mięsem, a panie bez mięsa, stąd nazwa :)
Składniki:
bułka do zapiekanek
pieczarki
sól
pieprz
mięso mielone
starty żółty ser
masło klarowane
Pieczarki kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku.
Bułki kroimy wzdłuż na pół, na część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy na pozostałych bułkach. Posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st C do czasu, aż ser się stopi, a bułki podpieką.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego :)
Składniki:
bułka do zapiekanek
pieczarki
sól
pieprz
mięso mielone
starty żółty ser
masło klarowane
Pieczarki kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku.
Bułki kroimy wzdłuż na pół, na część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy na pozostałych bułkach. Posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st C do czasu, aż ser się stopi, a bułki podpieką.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego :)
Dawno takich zapiekanek nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńto najwyższy czas je zrobić :)
Usuń