piątek, 3 października 2014

Tahini - masło sezamowe

To masło lub inaczej pasta sezamowa jest używana głównie do produkcji hummusu. 
Ponieważ przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego hummusu, w mojej kuchni nie mogło zabraknąć domowej roboty tahini :)
Robi się ją bardzo prosto, niepotrzebne są wyszukane składniki i masa czasu, wystarczą dwa składniki, patelnia, blender i 15 minut wolnego czasu.

jak widać mój blender nie poradził sobie z mieleniem :/

Składniki:
sezam
2 łyżki (lub mniej) oleju

Sezam prażymy krótko na suchej patelni, maksymalnie 3 min. dłuższe prażenie spowoduje zgorzknienie sezamu. Przekładamy go do miseczki lub na talerzyk, żeby przestygł, a następnie do blendera.
Miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarenka ze ścianek blendera, do momentu gdy sezam zamieni się w gładką masę. Jeśli macie taki mikser jak ja, pozostawiający grudki, to pewnie bez oleju nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Ale jeśli dysponujecie lepszym, powinno się obejść bez dodawania oleju.

Smacznego :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...