Pyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)
Składniki:
boczek
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
ziele angielskie
liście laurowe
Mięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni.
Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz