Miękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak.
Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać.
Składniki:
udka z kurczaka
sól
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
imbir mielony
ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek)
olej do smażenia
Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać częścią przypraw, np. czosnek,papryka słodka bazylia, majeranek. Poddusić (pod przykryciem lub bez) przez ok. 10 minut, po czym obrócić każdy kawałek i obsypać resztą przypraw. Dusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby, przewracając na drugą stronę co jakiś czas, przy każdej zmianie strony posypując przyprawami.
świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz