sobota, 1 listopada 2014

Ciasteczka ryżowe z kokosem

Jakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe.
Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :)



Składniki:
paczka kleiku ryżowego
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
3 jajka
kostka masła
cukier waniliowy 

Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią.
Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...