Jakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe.
Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :)
Składniki:
paczka kleiku ryżowego
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
3 jajka
kostka masła
cukier waniliowy
Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią.
Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz