Czasem trafiam na przepisy, które muszę zmienić całkowicie, żeby nam smakowały. Są też takie, w których nie zmieniam zupełnie nic, albo tylko odrobinę - ten przepis właśnie do nich należy.
Jedyne co w nim zmieniłam, to ilość przypraw.
Składniki:
1 kg wołowiny
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
pieprz
mąka pełnoziarnista
olej do smażenia
2 cebule
1 łyżka musztardy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
większa łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
Mięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tym samym oleju i dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy resztę przypraw poza solą. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Smacznego :)
Mięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tym samym oleju i dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy resztę przypraw poza solą. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz