Sporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji.
Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :)
Składniki:
sałata
tuńczyk w oleju
jajka
marchewka
cebula
szczypior
ogórek
pomidor
sos:
100 ml oleju
25 ml wody
pół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej
pół łyżeczki octu
szczypta soli
Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora i jajka kroimy w półksiężyce, ogórka w plasterki. Szczypior siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa.
Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę.
Bon appetit!
Komplement przekazany, T. dziękuje :)
OdpowiedzUsuń