sobota, 18 października 2014

Gulasz wieprzowy

Kolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację.


Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
sól
pieprz
2 listki laurowe
tymianek

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy na co najmniej godzinę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. wyglad tego gulaszu nie jest apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  2. może i wyglądem nie powala, ale za to nadrabia smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...