środa, 15 października 2014

Masło klarowane (ghee)

Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, ma znacznie wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe, można je też znacznie dłużej przechowywać (kilka miesięcy), poza tym (podobno) można je wykorzystywać do smażenia kilka razy. Wystarczy dokładnie usuwać wszystkie pozostałe resztki smażonych potraw i wyrzucać natychmiast gdy straci swój jasnozłoty kolor.


Zrobienie go jest bardzo proste, wystarczy dowolną ilość masła rozpuścić w garnku na najmniejszym ogniu i co jakiś czas zbierać łyżką z powierzchni szumowiny. Długość topnienia zależy od ilości masła i wielkości ognia, przyjmuje się, że średnio wynosi ok. 30 minut dla kilograma masła. Nie można dopuścić do zbrązowienia, powinno być jasne.
 Kiedy będzie gotowe wystarczy tylko przelać do słoika uważając, żeby zanieczyszczenia z dna garnka się do niego nie dostały. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...