wtorek, 14 października 2014

Zupa ziemniaczana z grzybkami, wegańska

Sama bym się pewnie nie odważyła, ale mój T. chciał, więc piszę - moja wersja zupy ziemniaczanej smakuje mu bardziej niż ta u mamy ;)


Składniki:
1 litr wody
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 ząbki czosnku
2 szczypty majeranku
kilka suszonych grzybów
sól
pieprz
5 łyżek mleka sojowego
3 - 4 łyżki octu jabłkowego
2 liście laurowe

Grzyby zalewamy woda i odstawiamy, aż będą miękkie. Posiekaną drobno cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce oleju, zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, liście i kostkę rosołową. Grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy chwilkę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie z mąki i 1 łyżki oleju robimy zasmażkę i powoli rozrzedzamy zupą, następnie dolewamy ją do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy mleko sojowe i ocet jabłkowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...