niedziela, 5 października 2014

Ryż do sushi- jak gotować

Jako, że wczorajszy przepis na sushi nie był jedynym, jaki planuje tu zamieścić i na pewno będę od czasu do czasu wrzucać swoje pomysły, byłoby to dla mnie kłopotliwe za każdym razem opisywać sposób gotowania ryżu.
Dlatego postanowiłam poświęcić temu osobny post.
Szkół gotowania ryżu jest kilka. Jedni polecają płukać ryż, inni nie, jedni gotują 10 minut, inni 20.
Dziś opiszę Wam sposób w jaki ja to robię.


1,5 szkl. zalewamy zimną wodą, delikatnie mieszamy i odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze 2 razy. Zalewamy 2 szkl. wody, odstawiamy na ok. 10 minut, po czym gotujemy. 
Do momentu zagotowania ryż można kilka razy delikatnie zamieszać, ale gdy już zacznie się gotować nie mieszamy!
Po 20 minutach gotowania wyłączamy gaz i zostawiamy ryż na 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przekładamy go do miseczki (najlepiej specjalnej, drewnianej, ale ja takiej nie posiadam, równie dobrze nadaje być każda inna) i dodajemy przyprawy. 
Najwygodniej jest kupić gotową przyprawę do sushi w płynie, ale jeśli chcemy sami doprawić ryż należy się zaopatrzyć w:

8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli

Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać, tak samo jak ilość samej przyprawy.
Gotową przyprawą polewamy ryż i drewnianą łopatką kroimy go pod kątem 45 st.
Nie mieszamy ryżu, ponieważ może zmienić się w papkę.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Taki ryż jest już gotowy do robienia sushi :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...