Pyszne, chrupiące ziemniaczki z mięciutkim środkiem. Do tego pikantny sos jogurtowy... Mmmmmm... pycha :)
Ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu lub tak jak u nas wystąpić jako samodzielne danie.
Przepis na ziemniaki znaleziony tutaj i odrobinę zmieniony na naszą modłę.
Składniki na sos:
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu, troszkę większe niż płaskie
sól
pieprz
3-4 ząbki czosnku
bazylia
oregano
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem.
Doprawiamy do smaku.
Składniki na ziemniaczki:
ok. 1,5 kg ziemniaków
0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżeczki papryki ostrej
szczypta pieprzu
Ziemniaki obieramy, te większe przekrawamy na pół. Resztę składników mieszamy w misce lub w dużym worku i obtaczamy w nich ziemniaczki.
Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 200 st. C.
Smacznego :)
Hej ho babko jedna!Do gustu i ducha mi przypadło Twe warzenie. I na Ciebie posród bimbaliona blogów jedzeniowych trafiło żem zakwitła sentymentem bo dziewiczo robie z Toba tu rozne rzeczy. Ot glupi sos czosnkowy z glupia frant. No i juz Ci skapuje wspolodzial radosci i sentymentu chociaz nie ma na to uzasadnienia. Jak mozna do Cie miec sentyment nie wiem jak wygladasz có zes za czlowiek. Ale jak to przy dziewiczym tworzeniu radosc jest, no i na Cie padło a nie na setną panią X dzielącą sie swą kuchnią. Oczywiscie by nie pozbawic mnie rzemiosła i artyzmu dawki aplikuje i zmieniam bo tak:) Ale ale! Więc dzieki i dziel się jeszcze, czekam, bo i Dąbrowska ekstra i cala reszta.Prost i skrupulatna, higieniczna dla naszych ciał od wewnątrz. Bardzo fajnie Mamko.Prezrobie wszystkie Twe przepisy:)
OdpowiedzUsuńSerwus!
Dzięki za miłe słowa :) Przerabiaj i zmieniaj, żeby dopasować do swoich kubków smakowych. Mam nadzieję, że przepisy, które się jeszcze pojawią również przypadną Ci do gustu. Pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń