czwartek, 18 września 2014

Cukinie nadziewane warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej)

Co zrobić gdy na obiad są zaplanowane gołąbki, nadzienie czeka gotowe i okazuje się, że nie ma w domu kapusty?
Nadziewane cukinie :)



Składniki:
2 cukinie
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
cebula
kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
zioła prowansalskie


Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia).
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.5 minut. Po wyjęciu wydrążamy łyżeczką nasiona.
Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę drobno kroimy. Czosnkolubni mogą dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku :)
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką  i ostrą.
Nadziewamy cukinie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st.C na pół godzinki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...