Wbrew pozorom na diecie Dr. Dąbrowskiej nie trzeba się ograniczać do kilku przepisów.
Jedzenie może być bardzo urozmaicone, trzeba po prostu trochę pokombinować i można zjeść nawet potrawy z grilla.
Wystarczyło pozmieniać ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :)
Jedzenie może być bardzo urozmaicone, trzeba po prostu trochę pokombinować i można zjeść nawet potrawy z grilla.
Wystarczyło pozmieniać ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :)
Składniki:
kabaczek
kilka niedużych cebul białych lub czerwonych
papryka
kalafior
można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa
przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.)
odrobina wody
Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki.
Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości.
Podawać z sosem pomidorowym.
Podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego :)
Dziękuję :-*
OdpowiedzUsuń