niedziela, 21 września 2014

Pasta z soczewicy do chleba

Super zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba.

Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ
- ma bardzo niski indeks glikemiczny
- zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko
- wit. z grupy B
- jest źródłem błonnika
- wspomaga odchudzanie



Składniki:
1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa)
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
sól
pieprz 
papryka słodka i ostra
5 łyżek oleju
odrobina wody

Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...