Zrobiłam raz z ciekawości. Zakochałam się. Teraz robię go cały czas :)
2 kg jabłek różnych odmian
woda
Do garnka nalej tyle wody, by przykryła dno na wys.ok 1,5 cm i zagotuj. Obierz jabłka, pokrój na cząstki, wykrój gniazda nasienne (wszelkie resztki możesz wykorzystać do zrobienia octu jabłkowego), następnie każdą cząstkę pokrój w plasterki. Jeśli masz kogoś do pomocy obierajcie i krójcie jabłka stopniowo i po jednym dorzucajcie do wrzącej wody. Jeśli jesteś sama, wtedy część jabłek przygotuj wcześniej, a resztę będziesz obierać w trakcie gotowania. Gotuj jabłka na jak najmniejszym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliły. W zależności od tego jakiej konsystencji oczekujesz możesz gotować do zupełnego rozgotowania lub zostawić kawałeczki jabłek.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z ekotarg.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz