W kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to na co akurat mam ochotę i co mam w lodówce.
Najlepsze w niej jest to, że za każdym razem smakuje świetnie :)
Składniki:
szpinak, jarmuż lub mix sałat
szparagi
olej ryżowy, kokosowy lub oliwa z oliwek
pestki słonecznika, dyni
siemię lniane
złoty len
czosnek
rzodkiewki
pomidory
ocet balsamiczny
mogą też być buraczki kiszone albo pieczone
Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Szparagi gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ok.3 min.), po czym przekładamy na grilla elektrycznego lub patelnię do grillowania by odparowały wodę i nabrały chrupkości. Dokładamy do nich kilka nieobranych ząbków czosnku.
Rzodkiewki i pomidory kroimy na kawałki, pestki słonecznika i dyni prażymy chwilkę na suchej patelni.
Szparagi zdejmujemy z grilla i kroimy na nieduże kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Na talerzu lub w salaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi pomidory i rzodkiewki, potem pokrojony czosnek. Polewamy olejem, octem balsamicznym i posypujemy ziarnami.
Rewelacyjnie smakuje z delikatnie zamoczonym w oliwie i zgrillowanym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz