Uwielbiam buraki pod każdą postacią.
W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok...
Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :)
Składniki:
bułka pełnoziarnista
rukola
burak
szparagi
sól
ocet balsamiczny
do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony
ser mozzarella (opcjonalnie)
Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem topionym.
Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki.
Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy.
Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym.
Nakrywamy wierzchem bułki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz