wtorek, 9 września 2014

Papryka nadziewana warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej)

Mój T., zatwardziały mięsożerca, którego cudem udało mi się namówić na przejście na dietę dr. Dąbrowskiej podsumował to danie następująco: "Nooo, z mięsem byłoby lepsze, ale bez niego też jest ok." 
To chyba najlepsza rekomendacja ;) 




 Składniki:
4 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
kawałek pora
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
papryka słodka
papryka ostra
bazylia świeża lub suszona
natka pietruszki
4 papryki

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku. 
Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wylewamy kilka łyżek bulionu z gotowania jarzyn.
Zapiekamy pół godzinki w piekarniku ustawionym na 200 st. C




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...