niedziela, 28 września 2014

Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej)

Wbrew pozorom na diecie Dr. Dąbrowskiej nie trzeba się ograniczać do kilku przepisów.
Jedzenie może być bardzo urozmaicone, trzeba po prostu trochę pokombinować i można zjeść nawet potrawy z grilla.
Wystarczyło pozmieniać ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :)


Składniki:
kabaczek
kilka niedużych cebul białych lub czerwonych
papryka
kalafior
można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa
przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.)
odrobina wody

Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki.
Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości.
Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...